Staj

BİYOLOJİ BÖLÜMÜ ZORUNLU STAJ ESASLARI 

 

STAJ İLE İLGİLİ İŞLEMLER


1. Öğrenci staj yapmak için 15 Kasım-15 Mayıs tarihleri arasında Bölüm web sayfasından "Staj Kabul Formu" alır, Bölüm Staj komisyonuna onaylatır ve staj yapacağı yere başvurur.

2. Öğrenci Staj Kabul Formundaki ilgili yeri staj yapacağı firmaya onaylatmak, Bölüm Staj Komisyonuna sunmak ve onayını almak zorundadır. Öğrenci, staj komisyonuna onaylattığı staj yerini, komisyonca kabul edilebilecek geçerli bir sebep olmadan değiştiremez.

3. Staj başlangıcından en az 2, en fazla 1 ay önce, 2 adet onaylı Staj Kabul Formu ve Kimlik fotokopisi ile Bölüm Başkanlığından sağlık sigortası belgesini temin ederek,  web sayfasından "Sicil Fişi" indirilip, "Staj Defteri" ve eğer istenirse "Staj Sözleşmesi" ile birlikte staj yapılacağı işletmeye gider.

4. Staj defteri işyerinde staj süresi içinde doldurulur. Staj sonunda bütün sayfaların işyerindeki sorumlu tarafından imzalanması ve ilk ile son sayfaların işyeri yetkilisine onaylatılıp mühürletildikten sonra Bölüm Staj Komisyonuna sunulur.

5. Stajını tamamlayan öğrenci staj yaptığı yaz dönemini takip eden ilk akademik yılın güz döneminin 2. haftasında staj defteri ile staj yapılan yerin amirince onaylanmış Gizli Staj Sicil fişini ilgili kurumca onaylanmış kapalı bir zarf içerisinde Bölüm Staj Komisyonuna ulaştırılmasını sağlar.

6. Bölüm Staj Komisyonu Gizli Staj Sicil Fişi ile öğrenci Staj Defterini inceleyerek staj sürecini değerlendirir ve gerekirse öğrenciyi sözlü sınav yapar. Değerlendirme sonunda, Bölüm Staj Komisyonu stajın tümünü ya da bir kısmını kabul veya red eder.

STAJLARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

• Staj; öğrencilerin ilk 2 yılda aldıkları teorik ve uygulamalı derslerde edindikleri bilgi ve becerilerinin bir iş yerinde uygulanmasını öğrenmek amacı ile Biyoloji ile ilgili teknolojilerin kullanılarak mal ve hizmet üretimi yapan bir kamu veya özel kurum - kuruluşta yapacakları pratik çalışmadır. Bu çalışmanın amacı öğrencilere Biyolojik tekniklerin uygulanmasını bir üretim süreci içinde gözleme ve kullanım pratiğini kazandırmaktır. Bunun yanı sıra, iş güvenliği, çevre, etik kuralları ve kalite bilinci ile bireysel ve ekip çalışma becerisini geliştirmesi, 20 iş günü olarak belirlenen staj süresince öğrencilerin kazanmaları beklenen bilgi ve beceriler çerçevesinde değerlendirilmektedir.

• Öğrenciler staj yapacakları yerleri kendileri bulurlar. Stajın yapılacağı işyerinde: Biyolog, Biyokimya Uzmanı, Uzman Doktor, Kimyager, Eczacı, Gıda Mühendisi, Çevre Mühendisi, Ziraat Mühendisi, Orman Mühendisi vb. unvana sahip çalışanlar olmalıdır. Ayrıca o işyerinde (kamu ve özel kurum, kuruluş, enstitü, araştırma merkezi, vb.) tam zamanlı olarak çalışan uzman ya da uzmanların bulunması gerekir.

• Öğrenciler staj süresince YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri ile staj yaptıkları işyerlerinin tüzük, yönetmelik ve usullerine orada çalışanlar gibi aynen uymak zorundadırlar.

• Stajlarını tamamlayan öğrencilerin, işyerinde gördükleri ve yaptıkları çalışmaları staj defterine temiz, düzenli ve okunaklı bir şekilde yazmaları ve şekilleri teknik resim kurallarına göre çizmeleri gerekmektedir.

• Staj defterinin sayfaları yetmediği takdirde aynı sayfa büyüklüğünde yazı kağıdı ilave edilerek sayfa sayısı arttırılabilir veya ikinci bir staj defteri kullanılabilir.

• Staj defterindeki "Günlük Aktivite" sayfalarının hepsi, staj yapılan kurumdaki sorumlu kişi(ler) tarafından imzalanmalıdır. Staj yapılan kurumda gerçekleştirilen aktiviteler ve analizler ile gözlemlenen üretim faaliyetleri bu kısımda anlatabilir.

• "Haftalık Etkinlik" sayfaları, staj yapılan kurumdaki üst düzey bir sorumlu tarafından
imzalanmalı ve firma mührü ile mühürlenmelidir. Haftalık etkinliklerin ana başlıkları ilgili tablolara yerleştirilmelidir.

• Öğrenciler stajlarını 4. yarıyıl sonunda yapmaya hak kazanırlar. (Bölüm Staj Komisyonunun olumlu görüşü ile).

• Staj Komisyonu şu şekilde oluşmaktadır. Başkan: Dr. Öğr. Üyesi Ali DOĞRU, üye: Arş. Gör. Dr. Sezen TOKSOY KÖSEOĞLU, üye: Arş. Gör. Tarık DİNÇ.

• Staj süresi 20 iş günüdür. Staj süresi, öğrencinin kendi öğrenim, sınav zamanı ve resmi tatiller ile çakışamaz.

• Staj konusunda karşılan sorunlar ile ilgili olarak adogru@sakarya.edu.tr veya tdinc@sakarya.edu.tr  adresine e-posta gönderebilirsiniz.